Simmerblau Rebalancing Burnout Coaching Trainingen

Onze handen spreken de waarheid.

zondag 27 september 2015 | Onderwerpen: handen, waarheid, communicatie, expressie, hart, armen | Reageer

Onze handen spreken de waarheid.

De houdingen van onze handen geven veel informatie prijs geven over hoe het met ons is gesteld. Sommige handgebaren zijn heel bekend en duidelijk, andere handposities communiceren juist op een onbewust en subtieler niveau. Veel handgebaren gaan gepaard met gezichtsuitdrukkingen en stemgebruik. Maar hoe dan ook, onze handen spreken de waarheid en dat is ook de reden dat we ze soms het liefst in onze broekzakken verbergen.De ontmoeting: De handdruk geeft een indruk

Wanneer we voor het eerst kennismaken met iemand geven we elkaar een hand en daarmee geven we al een deel van wie we zijn - of hoe we ons op dat moment voelen - prijs. Handdrukken geven indrukken:

-Als iemand je de hand stevig schudt blijkt daaruit interesse en krachtigheid.

-Bij een slap handje merken we desinteresse en vermoeidheid.

-Wanneer iemand je de hand schudt en zijn andere hand pakt je elleboog of schouder lijkt het erop dat de persoon in kwestie hartelijkheid wil uitdrukken, maar tegelijkertijd wordt afstand ingebouwd want het beperkt jou in je vrijheid om te bewegen.

-Wanneer mensen elkaar de hand schudden waarbij de andere hand er nog eens bovenop wordt gelegd is dat een teken van bijzondere waardering of medeleven.

-Als er een bepaalde afspraak over iets is gemaakt gebruiken we een handdruk om de afspraak te bekrachtigen.

-Behalve bij het kennismaken, geven we vaak ook bij het afscheid elkaar weer de hand. Handen schudden is een ritueel om een ontmoeting te openen én af te ronden. Bij deze afscheids-handdruk kunnen we uitdrukken hoe we het contact hebben ervaren.Armen en handen: de energie van het contact

Wanneer iemand de handen met gekruiste armen tegen het lichaam houdt kan het goed zijn dat de persoon zichzelf (en zijn hart) hiermee onbewust bescherming biedt tegen gevoelens van onzekerheid in het contact. De gekruiste armen én de ruggen van de handen tonen de ander dat wat afstand gewenst is. Als er te weinig afstand is zullen de handen juist met de palmen naar buiten toe gedraaid worden en iets voor het lichaam worden gehouden; een duidelijk “stop”-signaal.

Wanneer iemand je met open armen tegemoet treedt is het hart onbeschermd en dit zal alleen gebeuren wanneer er vertrouwen en genegenheid is; de hartsenergie kan vrijelijk stromen. Dit komt nog eens extra tot uitdrukking door de armen om elkaar heen te slaan en de borst tegen elkaar te drukken: twee harten zijn dicht bij elkaar en het contact wordt door beiden gekoesterd. De armen en handen geven aan hoeveel ruimte we voelen in ons hart.


En dan zijn er nog die talloze kleine onbewuste handgebaren…

De denker en de twijfelaar

Wanneer iemand zijn of haar hand tegen de wang houdt of met het voorhoofd op de hand leunt, is de kans groot dat deze persoon hard aan het nadenken is over iets. Wanneer die hand op het hoofd gaat krabben is diegene op zoek naar een oplossing voor iets. Wanneer de situatie echt ongemakkelijk is gaat de hand naar de kin om daar te wrijven. Bij twijfel zullen mensen vaak de handen voor zich met de vingertoppen tegen elkaar plaatsen. Soms worden de beide handen in deze positie naar voorhoofd of kin gebracht. Wanneer we “met beide handen in het haar zitten”, is het erg met ons gesteld : we weten het écht niet meer. Hoe bevrijdend voelt het dan wanneer je je zeker voelt over iets: tevreden zul je de handen ineenslaan en achter je hoofd brengen, daarbij een beetje achteroverleunend met je hoofd in je handen. Nadenken, twijfelen en oplossingen zoeken: handen en hoofd zoeken steun bij elkaar.


Jeukende handen

Als je ongeduldig bent, of je wilt een discussie afronden, zal het maar zo kunnen dat je gaat trommelen met je vingers op de tafel. Spreekwoordelijk gaan je handen jeuken om iets anders te gaan doen.

Als je ergens zin in hebt zul je handenwrijvend de boodschap afgeven dat je ergens zeer verheugd over bent. En als je echt uitzinnig bent van vreugde mag de hele wereld dat weten: je gooit beide handen in de lucht, niet zelden vergezeld van bijpassende vreugdekreten.


Expressie

Merk eens op wat jij met je handen en armen doet wanneer je met iemand in gesprek bent: Gebruik je jouw handen om met veel gebaren extra expressie aan je verhaal te geven? Dan voel je op je gemak en durf je ruimte in te nemen. Wanneer de gebaren overdreven worden kan dat ook uit onzekerheid gebeuren, als poging om de onzekerheid te maskeren. Maar doorgaans zit onzekerheid in het kleine gebaar zoals het friemelen met handen of het verstoppen van handen. De armen worden hierbij dicht tegen het lichaam gehouden zodat je jezelf ook letterlijk klein maakt.


Leugens

Kinderen slaan vaak de handen voor de mond als ze iets gezegd hebben wat ze misschien hadden willen tegen houden. Vaak gaat het om een leugentje of ze hebben per ongeluk hun mond voorbij gepraat.Het schijnt een bekend fenomeen te zijn wanneer mensen leugens vertellen dat de hand naar de mond, neus of oor gaat toe om te frunniken. Desmond Morris – een Engelse wetenschapper, bekend van zijn onderzoeken naar menselijk gedrag- beweert dat leugens een lichamelijke reflectie kennen die wij ervaren als een kriebelend gevoel. Als de leugen heel ongemakkelijk voelt beweegt de leugenaar soms onbewust een hand naar de kraag van hemd of shirt om daar wat aan te trekken. De psychische gevoelde benauwdheid -die het vertellen van de onwaarheid met zich meebrengt - wordt daarbij geillustreerd. Wanneer we echter de waarheid vertellen hebben we de neiging om ons hand op ons hart te leggen.


Oefening

Het leuke van hand- en armgebaren is dat het nabootsen van gebaren meteen al een bijbehorend gevoel oproept. Beeld je eens in dat je boos bent: hoe geef je daar uitdrukking aan?

Grote kans dat je je handen tot vuisten balt. Interessant is dat we bij gebalde vuisten tegelijkertijd ook de kaken op elkaar klemmen, onze bilspieren aanspannen én dat we de benen schrap zetten…. Zie je het voor je? Doe het maar eens, voel en ervaar! Zelfs ingebeelde woede is voldoende om als vanzelf een reeks van fysieke veranderingen in gang te zetten.

Zet nu je handen eens op je heupen: welke emotie roept dit gebaar bij je op? Wellicht ongeduld of de behoefte om iemand eens flink de waarheid te vertellen? Met dit gebaar gaat vaak automatisch ook de borst vooruit en verschaffen we ons niet alleen fysiek maar ook psychisch een ervaring van groot, stevig en superieur zijn. Let ook eens op de houding van je hoofd wanneer je dit uitbeeldt: als we iemand eens flink de waarheid willen vertellen kijken we ook een beetje op de ander neer.
Voor alle handgebaren geldt wel dat het belangrijk is om ook de context in ogenschouw te nemen. Gebalde handen kunnen ook uit angst voortkomen (de persoon zoekt houvast) en de handen op de heupen kunnen ook als verleidelijke pose worden gebruikt. Met specifieke en bewuste handgebaren is het oppassen: deze kunnen cultureel bepaald zijn en in het ene land heel andere reacties oproepen dan in het andere land.


- Chris Dijkstra | simmerblau | september 2015 -

Wil je reageren op "Onze handen spreken de waarheid."?