Na ruim 10 jaar voornamelijk te hebben gewerkt met individuele sessies heb ik me vanaf 2023 ook ontwikkeld als relatietherapeut. Daartoe heb ik vervolgopleidingen in relatietherapie gedaan bij Stichting EFT Nederland en bij het opleidingsinstituut Phoenix.
EFT staat voor Emotionally Focused Therapy en is een bewezen effectieve vorm van relatietherapie, gericht op emoties en de verbinding tussen jou en je partner. Bij Phoenix wordt relatietherapie verbonden met Systemisch Werken (bij de meeste mensen bekend als ‘familie-opstellingen’) en met andere invalshoeken waaronder de theorie van Carl Jung* het gedachtegoed van Merleau-Ponty** en het bewegingsleer van Wibe Veenbaas***.
Liefde is de basis van alles. Of het nu gaat om een liefdesrelatie of een relatie vanuit familie, vriendschap of werk. Steeds weer ontdekken we wie wijzelf zijn via het contact met die belangrijke ander. De relatie laat ons niet onberoerd. De liefde is prachtig en wreed tegelijk. In elke relatie is er een groot verlangen om bij elkaar thuis te komen, om gekend en erkent te worden. Tegelijkertijd is er ook het ‘verraad’, het niet kunnen voldoen aan wederzijdse, vaak onuitgesproken, verwachtingen.
Wanneer de relatie even niet zo lekker loopt
hapert het ideaalbeeld van de liefde. Pijnlijke en persoonlijke thema's steken telkens opnieuw de
kop op. Het lijkt vaak aan die ander te liggen dat het even niet ‘vanzelf’ gaat.
Maar vaak blijkt dat we onbewust de geliefden uitzoeken die deze thema's
feilloos weten te spiegelen! De liefde legt alles open; geen enkele relatie
ontkomt hieraan. Het kan enorm confronterend zijn om ieder ook ons eigen aandeel aan
te kijken in de relatie.
Het gaat er niet om schuldigen aan te wijzen maar om zicht te krijgen op destructieve patronen die getriggerd worden binnen de relatie. Wanneer we daartoe bereid zijn kan de liefdesrelatie ons helpen om oude wonden te genezen (ontstaan vóór de relatie, maar getriggerd in de relatie) en nieuwe wonden (ontstaan in de relatie) goed te verzorgen zodat ze écht en duurzaam helen. De liefde biedt ons zowel een uitnodiging tot heelwording als een pijnlijke confrontatie met wat nog niet heel is in ons.
De liefdesrelatie ook de basis voor de volgende generaties. Kinderen groeien op in de dagelijkse aan- en afwezigheid van veiligheid, liefde en begrip. Dat is vormend voor hoe ze zich over zichzelf en anderen voelen en wie ze zelf worden als mens. Ook wijzelf zijn gevormd door het voorbeeld van onze eigen ouders. Hoe is de liefde ons voorgeleefd? Durven we ons echt te verbinden of zijn we op onze hoede? Voelen we ons verbonden of gebonden?
Het is daarom van belang om
voldoende kennis te hebben van hoe familiesystemen werken en doorwerken. Patronen kunnen dan in volle omvang zichtbaar en doorgrond worden. Wanneer we er alles van zien en kunnen doorvoelen volgt transformatie naar een vrijere verbinding.
Tijdens de therapie werken we samen aan onderling vertrouwen, veiligheid en verdieping: de basis van iedere relatie.