Simmerblau Rebalancing Burnout Coaching Trainingen

Weerstand bieden: de taal van de rug (2)

woensdag 22 juli 2015 | Onderwerpen: weerstand, hart, bescherming, defensie, levendigheid, zelfvertrouwen, draagkracht, zelfstandigheid, kracht, rug, boosheid | Lees de reacties | Reageer

De rug heeft alles te maken met verdediging en afweer. Iemand de rug toekeren betekent uit contact gaan.

De rugzijde staat symbool voor alles wat te maken heeft met verdediging. De rug als afweerschild is het meest duidelijk in het dierenrijk bij de schildpad. Maar ook wij mensen keren iets de rug toe wanneer we bescherming nodig hebben of ergens niets mee te maken willen hebben. Zoals de rugzijde staat voor géén contact: afweer, afwijzing en afsluiting, staat de buikzijde voor contact: openen, ontvangen en overgave. Daarnaast staat de rug ook voor het verleden (“iets is achter de rug”). Het Engelse “back” duidt niet voor niets zowel het verleden als ook de rug aan. In het Nederlands is daar ook iets van te herkennen in het woord “terug”.


HET ONGENOEGEN EN HET HARNAS

Rugklachten hebben vaak te maken met iets wat nog niet helemaal achter de rug is: het zit immers nog in de rug. Wanneer we gedrag hebben vertoond dat eigenlijk niet in overeenstemming was met onze werkelijke gevoelens dan kunnen we daar last van blijven houden. Het is namelijk niet mogelijk om je eigen gevoelens niet te voelen; je kunt ze echter wel verstoppen en negeren. Het ongenoegen gaat dan als het ware ondergronds in het lichaam en zet zich vast in de vorm van spierspanning. Soms kan het jarenlang duren voordat het zich als pijn manifesteert, maar uiteindelijk zal het altijd opspelen.In de bovenrug worden vaak emoties vastgehouden die te maken hebben met zaken van het hart en de longen. Ribben, die aan de borstwervels van de wervelkolom zitten, beschermen deze vitale organen. De ribben vormen als het ware een veilige kooi die in haar natuurlijke staat redelijk veel veerkracht heeft: de borstkas kan behoorlijk uitzetten en inkrimpen door diep in- en uitademen. Pijn in de bovenrug ontstaat wanneer de spieren aan de wervelkolom, tussen schouderbladen en tussen de ribben chronisch aangespannen zijn. Deze strakke spieren maken van de flexibele kooi een ondoordringbaar en stijf harnas. Ook de ademruimte van de longen wordt ingeperkt: de borstkas kan nog maar weinig uitzetten bij inademing en daardoor wordt de ademhaling oppervlakkiger.


Strakke spieren in de bovenrug zijn dikwijls ontstaan door opgeslagen woede. Woede omdat we ons zo vaak hebben moeten inhouden, ons niet hebben kunnen uitspreken of niet gehoord zijn. We willen niet dat ons hart gekwetst wordt en daarom hebben velen het helemaal afgeschermd. Het is moeilijk om een “open hart” te hebben wanneer dit gebied zo gepantserd is. De reden om boosheid (meestal onbewust) vast te houden is dat veel mensen bang zijn voor de lading die het zou kunnen hebben wanneer het geuit wordt. Onder de boosheid zit meestal verdriet. Het verdriet wordt eveneens niet helemaal gevoeld doordat we niet voluit ademen.Spanning in de bovenrug heeft ook vaak te maken met dat we niet doen wat we écht willen. We hebben onze werkelijke verlangens hier verborgen. Misschien omdat die verlangens in onze kindertijd en in onze jeugd niet strookten met wat er toen van ons werd verwacht. Nu, als volwassenen, hebben we zelf zeggenschap over ons eigen leven maar missen we vaak het besef dat dit nu wél mogelijk is. De neiging is nog steeds om onze werkelijke verlangens en behoeften te ontkennen uit angst voor afwijzing en het hartzeer dat een mogelijke afwijzing met zich mee zou kunnen brengen.


DE KWALITEIT VAN WEERSTAND

Ik volgde recent een masterclass bij Jeanine van Deursen (medeoprichter en hoofddocent van Stichting Opleiding Rebalancing) die ging over de kwaliteit van weerstand en weigering. Het ging er over dat kinderen zich aanpassen aan de wensen van volwassenen omdat ze volledig afhankelijk zijn van hen. Als kind heb je nog niet de verstandelijke en verbale vermogens om je echt uit te spreken. Wat een kind doet wanneer hij of zij het écht ergens niet mee eens is, is boos of verdrietig worden, de rug toe te keren en afstand nemen.
Het kind gaat uit contact. Dat is voor een kind de enige manier om zijn ongenoegen uit te drukken: “ik doe hier niet meer aan mee”, “bekijk het maar” of “mij heb je niet”. Jeanine benoemde dit als de “lust van de weigering” want er zit ook iets “lekkers” in. Het geeft namelijk een sterk gevoel van macht en zelfstandigheid. Het is van belang om te zien dat dit “dwars zijn” nodig is geweest: het helpt het kind om zich los te maken van ouders en om te gaan staan voor zijn eigenheid.


Echter, als volwassene is het meestal niet meer constructief om bij een meningsverschil het contact te verbreken. Het “nee” durven zeggen - ongeacht wat anderen ervan vinden of denken - is misschien niet altijd mogelijk maar wél belangrijk!


Ga eens bij jezelf na: waar heb jij ooit “ja” tegen gezegd, terwijl je voelde dat het eigenlijk “nee” had moeten zijn…. Hoe lang iets ook geleden is, je hoeft deze weerstand niet langer te ontkennen. Door nu die weerstand actief uit te nodigen, te doorvoelen en uit te spreken geef je alsnog erkenning aan jouw werkelijke gevoelens. Het bijzondere is dat er onmiddelijk wonderlijke verschuivingen in jou plaatsvinden op fysiek, emotioneel en psychisch niveau!


LEVENDIGHEID & DRAAGKRACHT

Tijdens oefensessies in de masterclass waarbij we elkaar gericht en actief begeleidden om boosheid, irritatie of weigering onverhult uit te spreken ervoeren we allemaal:

  • meer kracht in de wervelkolom;
  • meer stevigheid in het bekken;
  • meer gemak in het “gaan staan voor jezelf”;
  • directe ontspanning;
  • een grote toename van zelfvertrouwen;
  • en veel levendigheid!


Wanneer je jouw eigen draagkracht ervaart kunnen ook lang verborgen ambities het licht zien en alsnog gehonoreerd worden. Alle reden dus om boosheid, weerstand en weigeringen niet langer weg te stoppen maar juist actief uit te nodigen!

- Chris Dijkstra | simmerblau | juli 2015 -

Reacties op "Weerstand bieden: de taal van de rug (2)":

Op 24-7-2015 schreef jeanine

Hoi Chris, wat een prachtige site en mooi de tekst over weerstand. goeie diepte erin en kloppende tekst. leuk dat je ermee aan de gang bent gegaan. de lay out en opstelling ziet er ook heel harmonisch en professioneel uit. ik wens je sukses ermee en een heerlijke zomer, liefs Jeanine

Op 23-10-2017 schreef Dave

Geniaal artikel!

Wil je reageren op "Weerstand bieden: de taal van de rug (2)"?