"Een mooie (her) beleving van hoe je een betere connectie kunt krijgen met wat je voelt."
"Een betere balans tussen gevoel en ratio."
"Open en authentieke begeleidng."
"Ik vind deze dag een kado aan mezelf."
Hierboven een paar reacties van deelnemers aan onze workshop over lichaamsbewustwording. Deze vond zaterdag 20 september j.l. plaats in Centrum de Roos te Amsterdam. Samen met mijn collega Caroline Ceulen en een groep van 12 deelnemers hebben we een bijzondere dag gehad met ruimte voor onderzoek, stilte, gezelligheid én diepgang. In de ochtend hebben we meditaties en oefeningen gedaan rondom het thema “contact”. Contact hebben met jezelf is belangrijk om evenwichtig in het leven te staan. Maar hoe doe je dat eigenlijk “bij jezelf blijven”? En hoe is dat wanneer je met iemand samen bent? Kun je een ander werkelijk ontmoeten als je geen contact met jezelf hebt?
Het bewust vertragen, voelen en ademen helpt enorm om meer in het “hier en nu” te zijn. Maar meestal zijn we in het “toen en straks”, in allerlei gedachten, concepten of oordelen. Dan zijn we niet echt open voor alles wat zich in het moment aandient.We zijn vaak gehaast of gespannen en onbewust trekken we een pantser op. Onze ademhaling volgt onmiddelijk en gaat hoog zitten. Onze gedachten beïnvloeden onze lichaamshouding en omgekeerd beïnvloedt onze lichaamshouding onze gedachten. Probeer maar eens heel rustig te ademen als je veel stress voelt.
In de middag hebben we stil gestaan bij het thema “controle”. “Wanneer hou je controle vast? Hoe voelt het om controle vast te houden? Welke spieren spannen aan? Hoe voelt het in je keel of in je buik als je controle vast houdt? Wanneer durf je de controle los te laten? En hoe voelt dat in je lichaam?” Controle -bewust of onbewust- heeft veel te maken met angst. We ervaren angst als we buiten onze comfort zone treden. Maar we moeten af en toe uit onze comfortzone treden omdat daar, naast de angst, ook het avontuur en de verlangens liggen....
Een mooie oefening in contact maken en controle loslaten is het geven én ontvangen van een aandachtige massage. Dit hebben we gedaan aan het einde van de middag. De gever blijft zich bewust van zijn eigen ademhaling, lichaamshouding en van het contact in zijn handen. Maar ook de ontvanger van de massage blijft bewust betrokken. Niet alleen de spieren en de huid worden aangeraakt, maar ook een mens, een ziel met een eigen verhaal.
Een aandachtig contact kan ook op afstand plaatsvinden, zonder fysieke aanraking. De blik in iemands ogen of de klank in iemands stem kan je werkelijk raken. Waar het om gaat is aandachtig aanwezig "zijn".
- Chris Dijkstra | simmerblau | september 2014 -